Week van ons eten 8 oktober – VARKENSVLEES

Mijn naam is Jeroen van Genugten, 23 jaar oud en opgegroeid op een zeugenhouderijbedrijf in Best. Sinds november 2023 ben ik dagelijks bestuurslid bij het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). Binnen het BAJK wil ik me graag inzetten voor de toekomstige jonge agrarische ondernemers. Het is belangrijk dat we als jonge agrariërs onze stem laten horen met de huidige uitdagingen en ontwikkelingen die er binnen de sector spelen.
Op ons bedrijf worden zeugen gehouden welke biggen produceren voor de Nederlandse en/of buitenlandse markt. Wanneer deze biggen een gewicht van ongeveer 25 kilogram hebben bereikt, worden zij verkocht. Ze zijn dan ongeveer 10 weken oud. Onze afnemer, de vleesvarkenshouder, fokt deze biggen verder op tot circa 125 kilogram, waarna zij geslacht worden.
Wist jij dat een varken hét ultieme kringloopdier is? De voeding van het Nederlandse varken bestaat namelijk voor bijna 50% uit restproducten van de voedingsmiddelenindustrie. Het varken draagt zo bij aan vermindering van humane voedselverspilling en zet deze producten om in hoogwaardige dierlijke eiwitten. Door het gebruik van deze restproducten én door de efficiëntie van Nederlandse varkenshouders behoort de CO2 voetafdruk van het Nederlandse varken tot de laagste ter wereld! Naast vlees produceert het varken mest. Deze mest wordt steeds vaker gebruikt voor de opwekking van groene energie, voordat de mineralen worden aangewend op het land als natuurlijke meststof voor gewassen.
Varkensvlees is een bron van essentiële bouwstoffen voor je lichaam. Zo bevat varkensvlees vitamines, eiwitten en essentiële nutriënten. Hierdoor behoort varkensvlees ook tot de Schijf van Vijf, de richtlijn voor gezonde voeding. Wist jij dat een gemiddelde Nederlander ongeveer 36 kilo varkensvlees per jaar eet?
Met onze focus voor dierenwelzijn, klimaat én diergezondheid zijn wij trots op de bijdrage die we leveren aan de (Nederlandse) voedselketen!