Week van ons eten 6 oktober – MELK

Hi Hallo! Mijn naam is Vera Tassche (25) en woon samen met mijn ouders, broertje en zusje op ons melkveebedrijf in Borkel en Schaft (Noord-Brabant). Sinds maart 2024 ben ik bestuurslid van de BAJK en hier ben ik trots op! Binnen het BAJK wil ik me graag inzetten voor de toekomst van onze (jonge) agrarische ondernemers. Ik vind het belangrijk dat we onze stem laten horen en dat we onze toekomst met plezier en heel veel passie voor ons mooie vak, tegemoet kunnen gaan!
Ons melkveebedrijf bestaat uit 250 melkkoeien die gemolken worden door ‘4’ M²erlin Fullwood JOZ melkrobots en hier zijn we erg blij mee. Niet alleen zorgen de robots voor een enorm stuk arbeidsverlichting, ze leveren ook veel meer data op waar je naar kunt handelen. De M²erlin meet namelijk de geleidbaarheid in de melk, waaraan je een verhoogde ontstekingswaarde kunt aflezen. Signaleren we een verhoogde geleidbaarheid? Dan kunnen we een behandeling met antibiotica voor zijn, bijvoorbeeld door de uier met mint in te smeren.
Dit is een erg groot voordeel voor ons product, namelijk melk. Onze koeien produceren samen ongeveer zo’n 2.800.000 liter melk per jaar, met 3,32% eiwit en 4,40% vet. Van onze melk worden weer heerlijke zuivelproducten gemaakt, zoals boter, kaas en pudding. Ze zeggen altijd “Melk is goed voor elk” en daar zijn wij het helemaal mee eens! Melk bevat vele belangrijke voedingswaardes, zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en de vitaminen B2 en B12 en behoort daarom tot de schijf van vijf in Nederland. De schijf van vijf is de norm voor een gezond voedingspatroon en dus een gezond leven.
Met heel veel passie en liefde voor ons vak en de dieren produceren wij elke dag opnieuw ons hoogwaardige product. Wij vinden het belangrijk dat onze koeien kunnen genieten van hun dag en dat proeven we terug in de melk hoor, het is heerlijk! Met het oog voor kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid, lokale productie, kennis en zelfvoorzienendheid zijn wij de beste in ons vak. Dit is waarom wij het belangrijk vinden dat ons eten wordt geproduceerd door Nederlandse agrarische top producenten!