Week van ons eten 11 oktober: VLEES

Hoi allemaal!!
Mijn naam is Aafke Maes, 23 jaar en opgegroeid tussen de vleeskuikens. Eind 2019 zijn wij helaas moeten stoppen met onze vleeskuikens door de regelgeving. Twee jaar nadat we gestopt zijn, haalde ik kracht uit de hele situatie. Daardoor wilde ik me op een andere manier inzetten voor de jonge boeren. BAJK kwam op mijn pad en ik ben in het bestuur gegaan. Ik zet me al 2,5 jaar in voor de mooie vereniging.
 
Tijdens de opleiding melkveehouderij merkte ik dat ik steeds meer specialisme zocht richting het eindproduct. Zodoende ben ik kort nadat ik de opleiding goed heb afgerond, aan de slag gegaan bij KDS (kwaliteitskeuring Dierlijke Sector). Ons werk houdt in dat alle dieren die in Nederland geslacht worden, gecontroleerd worden door ons. Samen met een goede 350 keurmeesters is er toezicht op ieder slachthuis in Nederland. Elk dier moet gekeurd worden voor het veilig de voedselketen in kan. Dit werk doe ik heel graag én met boerenverstand!
 
Hoe wij dit doen⁉️
De karkassen worden aangeboden met de bijbehorende organen, denk aan de hartslag (lever, hart, longen) en het darmpakket (baarmoeder, darmen, magen). De nieren blijven nog in het karkas tijdens de keuring. De keuring vindt plaats in de slachterij.
 
Als het dier een pathologische afwijking heeft, kijken we goed naar de organen. De organen zijn heel belangrijk, deze vertellen veel over de gezondheid van het dier. Als alles gezond is, keuren wij het dier goed. Het karkas wordt verder uitgebeend door een uitbeenderij of de ambachtelijke slagers. Als het karkas volledig uitgebeend is, komt het stukje biefstuk of hamlapje in de toonbank te liggen of in de supermarkt! ️
 
Waarom is vlees eten belangrijk?
Het is een bron van vitamine, eiwitten en mineralen! Denk aan vitamine B1,2,6,12 en aan mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen. Vroeger aten ze ook veel orgaanvlees dit zit boordevol met ijzer, vitamine B en D. Verder is een stuk vlees gewoon enorm lekker!
 
Zonder onze boeren is er geen vlees. Nog meer reden om mezelf in te zetten voor de toekomst van de jonge boer. ‍