Ledenverhaal Anton Bartelen – BAJK lid

Mei 2024

Naam: Anton Bartelen
Leeftijd: 31 jaar
Plaats: Fijnaart
Bedrijf: Akkerbouw en vollegrondsgroente

In de plantenteelt is stikstof – in de vorm van ammonium of nitraat – één van de belangrijkste nutriënten voor het gewas. Voldoende stikstof zorgt voor een goed ontwikkelde plant met sterke bladeren en voldoende bladgroen. Daarmee leggen we de basis voor het fotosynthese proces, waarbij de groene delen van onze gewassen met behulp van zonlicht CO2 en water omzetten in glucose en zuurstof. Naast stikstof zijn er nog zeker 15 verschillende elementen die bijdragen aan de kwaliteit, stevigheid of functionaliteit van de plant.

In het politieke debat staat stikstof gelijk aan vervuiling, overmaat en ‘de landbouw’. Door krampachtig vast te houden aan ‘richtlijnen, juridische uitspraken en
modelberekeningen’ worden steeds meer generieke maatregelen bedacht en over de agrarische sector uitgestrooid. Als ‘plantenteler’ ondervinden we daar de gevolgen van; er zit minder eiwit in het gras, onze aardappelen blijven kleiner en onze gewassen worden sneller ziek. Daarbij laten we verplicht 5% van ons areaal braak liggen, leveren we wéér mestplaatsingsruimte in en moeten we ook nog eens vóór 1 oktober geoogst hebben. We hebben nauwelijks nog “ruimte” om met organische meststoffen onze bodem te verrijken met organisch materiaal. Juist die meststoffen stimuleren het bodemleven, verkleinen de kans op uitspoeling, verbeteren de structuur, voorkomen erosie en dragen bij aan een weerbare bodem met weerbare gezonde planten.

Er zijn ook positieve ontwikkelingen waarmee de provincie Noord Brabant aan de slag gaat. Met het project Brabant Bemest Beter (BBB) is bijvoorbeeld op ons bedrijf een vijfjarige proef aangelegd met drie verschillende teelt strategieën. Er is veel gebruikt gemaakt van dierlijke mest, organische mest, compost maar uiteraard óók met bewerkte mest of kunstmest. We meten gewasgroei, opbrengsten, bodemkwaliteit maar ook waterkwaliteit en zien dat er op alle fronten goede resultaten kunnen worden gehaald. Laten we samen na 5 jaar niet de kop in het zand steken en doorgaan met generiek beleid, maar werken aan beleid waarmee zowel de landbouw als ook het milieu gebaat zijn!

Als we realistische doelen willen halen zullen we met héél ander beleid als politiek en landbouwsector samen moeten werken; Van mestbeleid naar bodembeleid.