Ledenverhaal Anna Koorevaar – BAJK lid

Mei 2024

Naam: Anna Koorevaar
Leeftijd: 21 jaar
Plaats: Lage Zwaluwe
Bedrijf: Melkveebedrijf

Boeren in samenwerking met de natuur
Een aantal jaar geleden hebben wij besloten om onze bedrijfsvoering aan te passen aan onze omgeving. Omdat wij in een erg laag geleden polder wonen, is het met een aantal aanpassingen in de bedrijfsvoering zoals graankruiden randen, uitgesteld maaien en nestbescherming een prachtige plek voor diverse vogels geworden. Helaas heeft de provincie besloten dat sinds 2018 al onze grond in een ganzenfoerageergebied valt, vanaf 01 november tot 01 april mogen de ganzen niet bejaagd of verjaagd worden.

Er is op papier een mooie regeling opgetuigd hiervoor. Alleen in de praktijk valt deze regeling slecht uit. Er wordt een schadevergoeding per schadehectare belooft, maar deze wordt maar zelden uitbetaald, vanwege verschil van inzicht met de taxateurs. Helaas meet hij alleen op enkele plekken en houdt hij geen rekening met de referentie hoogte van gras bij een ander. Het feit dat de bodem verhard is en vol water staat, waardoor de groei achterblijft, wordt niet meegenomen. De hele periode lopen deze ganzen te grazen, te poepen, en de ondergrond dicht te trappen. Met als gevolg dat er water op het land blijft staan & het gras door de ontlasting risico’s geeft op salmonella besmetting bij de koeien. Hierdoor hebben wij als melkveebedrijf een tekort aan ruwvoer en grotere kans op ziektes. Ook de weidevogels hebben veel te lijden door deze maatregel. Doordat de grond helemaal dicht getrapt is, kunnen deze met hun snaveltjes niet de bodem in om voedsel te zoeken.

We werken nu inmiddels al een aantal jaren samen met Brabants Landschap, door de genomen maatregelen en goed afschot door de jagers wanneer mogelijk is, hebben wij de biodiversiteit op ons bedrijf naar een hoger level gekregen. We hopen dat in de toekomst nog verder uit te kunnen breiden. Hiervoor is betere duidelijke en werkbare wetgeving nodig voor de agrarische sector.

Er moet een beleid komen dat werkt op basis van vertrouwen en niet op basis van wantrouwen. Dit kan alleen als ALLE partijen met elkaar samenwerken.
Zorg SAMEN met ons voor een werkbaar beleid!