Duurzaam agrarisch ondernemerschap (incl. GLB en bedrijfsovername)

Jonge boeren zijn elke dag bezig met duurzame ontwikkelingen op hun bedrijven. Belangrijk is dat de positie van de jonge boer hierin erkent wordt, en de jonge boer daarin ondersteund wordt. 

Standpunten voor provincie Noord-Brabant:

a.      Politiek-bestuurlijk erkenning te geven voor de stikstof-, water- en CO2- vastlegging van gewassen en bodem bij duurzaam bodembeheer door boeren. Zij dienen hiervoor (direct) financieel gecompenseerd te worden. Denk hierbij aan het opschalen van initiatieven zoals Carbon Credits.

b.      Te faciliteren in extra ondersteuningsmaatregelen voor jonge boeren rondom bedrijfsovername om aan beleidsmaatregelen te kunnen voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verruiming van de vestigingssteun. Dit is nodig, omdat de eerste jaren na bedrijfsovername er weinig budget is om te kunnen investeren in verdere verduurzaming van het agrarische bedrijf.

 

c.      Biologische landbouw te stimuleren, maar 15% biologisch areaal in 2030, kan een streven zijn, maar moet géén doel op zich zijn. De groeiambitie van de biologische sector hangt af van de markt en wij vragen de provincie zich niet te bemoeien met de marktwerking, dus hier geen politiek standpunt over in te nemen.

Meer weten?

Teun Vereijken
BAJK bestuurder

Heb je over dit thema vragen of suggesties? Neem dan contact op met Teun via: teun@bajk.nl .

Anton Bartelen
BAJK bestuurder

Heb je over dit thema vragen of suggesties? Neem dan contact op met Anton via: anton@bajk.nl .

Gerelateerd nieuws

Ledenverhaal Mest – Mei 2024

Om het handreikingsdocument kracht mee te geven hebben verschillende BAJK leden een ledenverhaal geschreven over de thema’s. Peter Boons schreef het ledenverhaal met betrekken tot het thema ‘Duurzaam agrarisch ondernemerschap’. 

Lees hier het hele ledenverhaal. 

Anet van den Biggelaar - BAJK lid- Juli 2021 
Anet van den Biggelaar - Verdientafel in Brabant in samenwerking met Agrifirm
Lees hier het gehele bericht.