Week van ons eten 10 oktober: ZUIVEL

Hallo, Ik ben Maarten Tessers, 33 jaar jong en ik woon in het dorpje Reek.
 
Sinds vorig jaar maak ik deel uit van het bestuur van BAJK en sinds afgelopen november officieel voorzitter van deze mooie vereniging.
 
In de week van ons eten nemen we jullie mee in verschillende producten van topkwaliteit die onze agrarische ondernemers maken.
Wij laten hiermee graag zien waar al ons eten vandaan komt. Wij produceren eten met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en voedselveiligheid Hoog in het vaandel.
 
Afgelopen maandag nam Vera jullie al mee in de wereld van melk.
Van deze melk worden nog verschillende andere producten gemaakt die we dagelijks op ons bord zien.
 
Onze bestuursondersteuner Anouk maakt van hun verse melk nog overheerlijke gezonde en eerlijke producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld yoghurt, vla of kwark.
 
Ook kun je van deze melk heerlijke kaas maken. Die kaas die je misschien vandaag wel op je boterham hebt . Of een heerlijke bolletje schepijs kan voorzien zijn van melk afkomstig van onze Nederlandse koeien.
 
Wist je dat er in bepaalde medicijnen zelfs zuivel (lactose) gebruikt word ?
 
Naast de melk van topkwaliteit die we in Nederland maken produceren diverse ondernemers ook andere heerlijke producten.
Denk hierbij aan aardappels waar jou friet of stamppot van gemaakt word maar bijvoorbeeld ook de uien en wortels die hiervoor nodig zijn komen uit de regio.
Maar ook jou suiker voor bijvoorbeeld in je koffie of wat nodig is in het koekje komt uit een Nederlandse suikerbiet. Maar zo zijn er nog veel meer dingen zoals bijvoorbeeld je sla je appel en zo kunnen we nog wel even door.
 
We mogen dankbaar zijn dat we als Nederlandse agrarisch ondernemers zo’n goed, veilig, duurzaam maar vooral lekker eten op tafel kunnen zetten bij zoveel mensen. We moeten hier met zijn allen trots op zijn!