Week van ons eten 7 oktober: EIEREN

Mijn naam is Loek van der Locht, ik ben 21 jaar oud en opgegroeid op een legpluimveebedrijf in Volkel, dat al twee generaties door mijn familie wordt gerund. Sinds december 2023 ben ik ook bestuurder bij het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK).
Op ons bedrijf worden legkippen gehouden die eieren produceren voor de eiermarkt. Onze eieren worden tegenwoordig afgezet als industrie-eieren. Deze eieren worden verwerkt in diverse producten, zoals pasta, sauzen, bakkerijproducten en meer. Naast het traditionele gekookte of gebakken eitje, vind je eieren dus ook terug in veel alledaagse voedingsmiddelen. Industrie-eieren vormen daarmee een essentieel onderdeel van de voedselindustrie en dragen bij aan een breed scala aan voedingsproducten.
Naast deze industriële afzetmarkt worden in Nederland ook veel eieren verkocht als tafel-ei. Dit zijn de eieren die je als consument rechtstreeks in de supermarkt koopt om thuis te bereiden. Het tafel-ei heeft een andere bestemming dan het industrie-ei, maar beide vormen van afzet zijn van groot belang voor de Nederlandse legpluimveesector.
Eieren zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Omdat het ei zo’n gezond product is, is het ook opgenomen in de Schijf van Vijf, de richtlijn voor gezonde voeding. De combinatie van voedingswaarde en veelzijdigheid maakt het ei een belangrijk onderdeel in het dagelijkse voedingspatroon voor veel mensen. Het mooie van het ei is dat je de gezonde voedingsstoffen op zoveel verschillende manieren kunt binnenkrijgen. De legpluimveehouderij speelt dan ook een cruciale rol in het leveren van deze voedzame en veelzijdige producten.
Met onze focus op de productie van industrie-eieren, zijn wij trots op de bijdrage die we leveren aan de voedselketen en de gezondheid van consumenten.