BAJK-Partner aan het woord: ZLTO

Op bedrijfsbezoek om het gat te dichten

ZLTO staat altijd tussen en voor boeren en tuinders. Dat is de unieke taak van ons collectief. Dat betekent dat ZLTO namens boeren en tuinders vaak aan tafel zit met beleidsmakers van het waterschap, de provincie of het ministerie. Steevast valt het gapende gat op tussen de schone tekentafel en de modder van de dagelijkse praktijk op het land. Het lijkt wel of de ene partij Chinees spreekt, terwijl de andere in het Japans antwoordt. Willen we elkaar niet begrijpen? Hebben we in ons verwende land geen realistisch beeld meer van het essentiële belang van de primaire sector voor onze basisbehoeften: eten, leven en werken?

Daar ligt meteen een schone taak voor ons als collectief. ZLTO staat pal voor het belang van boeren en tuinders. En neemt daarom beleidsmakers, bestuurders en politici vaak mee naar het veld om te laten zien hoe het effect van (toekomstig) beleid uitpakt in de schuur, in de loods, in de wei en in het administratiekantoor. Want elk beleid landt ergens op een vierkante meter in Nederland.

Tijdens de bedrijfsbezoeken blijkt wel dat de overheid er niet op uit is om de agrarische sector de nek om te draaien en elke boer en tuinder weg te jagen. Elke beleidsmaker loopt weg met jonge boeren en boerinnen. De toekomstige generatie van onze land- en tuinbouwsector is daarmee een sterke troefkaart. Daarom betrekt ZLTO de nieuwe generatie graag bij bedrijfsbezoeken.

De jonge generatie geeft de sector van de toekomst een gezicht, een stem en een verhaal. Zij vertellen beleidsmakers als geen ander, waarom we ons druk moeten maken over ons dagelijks voedsel. Zij stellen de meerwaarde en herkomst van ons voedsel centraal. Dat verhaal is een krachtig verhaal dat we nog veel vaker moeten herhalen.

Wie ontvangt graag het volgende busje met beleidsmakers?